Het bestaand subsidiereglement voor natuurverenigingen van onze gemeente Oud-Turnhout werd door een financiële werkgroep besproken. Er werd een voorstel geformuleerd om dit reglement aan te passen. We mogen zeggen dat De Zwarte Specht mee aan de basis ligt van deze aanpassing.
De gemeenteraad keurde in de zitting van 20 december 2001 een subsidiereglement goed voor de subsidiëring van natuurverenigingen. Voorgesteld werd om dit reglement op een aantal punten aan te passen. In een werkgroep financiën werd dit besproken op 25/10/2011. De aangepaste artikels zijn art. 1,5 en 14.
Het aangepaste reglement werd op de agenda van de milieuraad geplaatst van 25/11/2011. Op deze raad werden een aantal bezwaren geopperd (zie artikel milieuraad 25/11) + enkele politieke partijen van onze gemeente hadden ook bezwaar tegen dit subsidiereglement (Open VLD, Vlaams Belang). Open VLD heeft met De Zwarte Specht een onderhoud gehad eind 2011 ivm de subsidieregeling van onze gemeente en onze argumenten tegen dit reglement.
Op 02 februari laatsleden werd het reglement opnieuw besproken in de voornoemde werkgroep financiën. Resultaat : een nieuw aangepast voorstel dat opnieuw werd voorgelegd aan de milieuraad voor advies. In dit laatste voorstel is er geen subsidie meer voorzien voor aankoop van gronden gelegen in natuurgebieden en natuurgebieden met wetenschappelijke waarde, natuurreservaten en bosgebieden. Enkel subsidie voor het uitvoeren van beheerswerken in natuurgebieden + subsidie voor de educatieve uitbouw van natuurgebieden is weerhouden.
Dit aangepast voorstel kwam op de milieuraad van 23/02/2012. Grote weerstand vanwege Natuurpunt en teleurstelling van enkele leden van de milieuraad omdat de subsidie voor aankoop van gronden is weggevallen. Kort samengevat: “net nu Natuurpunt een award krijgt voor het Life Project “De Liereman” vanuit Europa wordt vanuit de gemeente Oud-Turnhout de subsidieregeling veranderd. De Liereman is niet zo maar een natuurgebied, het is TOPnatuur”. Aldus een natuurpunter. Bijkomend zijn de opgelegde voorwaarden voor het bekomen van de subsidies administratief volgens hen niet haalbaar en vragen ze dan ook om versoepeling van de voorwaarden. De milieuraad was weerom vrij Natuurpunt-minded.
Uiteindelijk komt het er op neer dat van het jaarlijks voorziene begrotingskrediet het gemeentebestuur subsidies kan verlenen aan Natuurpunt. In de toekomst zal het begrootte bedrag niet uitgekeerd worden voor aankoop van gronden, maar voor uitgevoerde beheerswerken en educatieve uitbouw. Bottem line is dus dat er niets veranderd is en dat Natuurpunt aanspraak kan/zal maken op het voorziene bedrag. Administratief zal het weliswaar heel wat meer werk vragen vanwege zowel Natuurpunt en de milieuambtenaar van onze gemeente.
Er werd bijgevolg een advies geformuleerd vanwege de milieuraad aan de werkgroep. Dit advies is eigenlijk de opsomming van de punten die Natuurpunt gaf als bemerkingen + de opmerking van een lid (die de beperking van de activiteiten die in aanmerking komen voor subsidies ziet als een gebrek aan visie). Dit is voor ons weer een reden om de objectiviteit van de milieuraad in vraag te stellen wanneer zij adviezen formuleren. De opmerking waarvan sprake werd gegeven door een niet stemgerechtigd lid: gaat het om de visie van de milieuraad of de visie van Natuurpunt??
We zullen dit zeker verder opvolgen.