(Niets uit dit artikel mag worden overgenomen of gepubliceerd zonder schriftelijke toestemming van de auteur!) 

 1. Midden-Paleolithische vondsten: (zie foto)

paleolithische vuistbijlen detailtekeningen van  P.Dijkstra

 In onze zoektocht naar pijpenkoppen vonden we een aantal stenen werktuigen die door Cyriel Verbeek uit Poppel werden herkend als paleolithische artefacten.Hij vroeg of hij ze nader mocht onderzoeken en er verscheen een gedetaillerde beschrijving in Archeologie nr.4 1993 met ondermeer onderstaande tekeningen van de stenen.De vondsten van de vuistbijlen gaven de aanzet voor archeoloog Philip Van Peer van de K.U.L. om een grote sleuf te onderzoeken op grond van Gust Geudens. Er werden een aantal zaken gevonden waaronder één artefact dat typische gelijkenissen had met artefacten uit Centraal Europa.

Enkele jaren later vond ik een eind verderop aan de oppervlakte verschillende onbewerkte silexknollen die leken op aardappelen qua vorm en grootte maar die aantoonden dat silex in de bodem aanwezig is en de prehistorische mens de gelegenheid gaf om werktuigen te maken. Hieronder de foto van een dergelijke silexknol.

silexknol

 2.Neolithicum

In dezefde buurt vond mijn zoon Sven een prachtige pijlpunt  die door zijn aard en afwerking duidelijk stamt uit een latere periode. Het afgebeelde pijlpunt hieronder is 50 mm lang en 22 mm op zijn breedste zijde. Wellicht is de silex gemonteerd geweest in een houten werpspies of was het de bedoeling om daarvoor gebruikt te worden. Samen met de talrijke afslagen die we op de akkers vonden toont het aan dat de mensen die wellicht verbleven op het hogergelegen gebied aan de overkant van het Heieinde, op het lagergelegen gedeelte kwamen jagen en vissen in de Aa en de kleinere waterloopjes. 

 

silexpijlpunt 50mm lang en 22mm breed

                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Middeleeuwen

 a)aarden pijpen

De aanleiding voor onze zoektochten op het Heieinde waren de talrijke pijpenkoppen die we er geregeld vonden. Na enkele jaren hadden we een grote collectie van zogenaamde Goudse pijpen zo genoemd  naar de stad Gouda waar de meeste pijpen werden gemaakt door leden van de pijpenmakersgilde die in 1665 180 leden telde.Aanvankelijk waren de pijpenbakkers afkomstig uit Engeland waar ze moesten vluchten o.v. de godsdienstoorlogen. Op oude pijpenkoppen is dan ook dikwijls een Tudorroos afgebeeld. Pijpenkoppen zijn excact te dateren en we waren dan ook verrast dat we zowel pijpen vonden uit de 17e,de 18e,de 19e en vroeg 20e eeuw. De oudste pijpen hebben een zeer kleine kop omdat de tabak aanvankelijk zeer duur was.Ze hebben daarentegen een dikke steel omdat het productieprocedé nog minder verfijnd was.Een groot deel van onze collectie was enkele jaren geleden nog te bekijken in het museum van Corsendonca. De reden van de aanwezigheid van zoveel pijpen uit zo een lange periode was voor ons aanvankelijk een onopgeloste vraag. Uiteindelijk vonden we het antwoord. In de tijd voor er gebruik kon gemaakt worden van kunstmeststof werd vanuit Antwerpen stadsvuil aangevoerd voor bemesting van onze Kempische grond.Met de tram kwamen ladingen tot hier.Het stadsvuil kwam vaak uit putten die werden geledigd en dat vuil bevatte een prachtige historiek over pijpen en tabaksgebruik. pijpenkoppen,aarden knikkers,spinschijfje,aarden potje,wetsteen en medailleundefined

 

 

 

 

 

 

b)votiefbeeldjes en andere vondsten

Naast pijpen vonden we ook enkele interessante fragmenten van votiefbeeldjes die in de middeleeuwen werden gebruikt in huisaltaartjes.Ze zijn te situeren in de sfeer van heiligenverering en afweer van noodlot. Daarnaast vonden we ook heel wat aarden knikkers die gemaakt werden als speelgoed voor de kinderen maar ook een functie hadden als bakproef voor pottenbakkers.Op de afbeelding ook een klein potje dat wellicht ook speelgoed was en de helft van een spinschijfje of konkel.Door deze open stenen parel parel zat een stok waarond de spindraad werd gedraaid. Misschien hebben de Natuurpunters daarmee geleerd om te 'konkelfoezen'!Uiteraard waren op de velden ook potscherven te vinden.Soms waren het stukjes van baardkruiken. Verder vonden we wetstenen , medailles, zegels en ook een aantal hulzen die afkomstig bleken van een beschieting door vliegtuigen onder de 2e W.O.

.fragmenten votiefbeeldjes en zegelsHieronder de votiefbeeldjes en twee zegels 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo verneem je als lezer van onze website ook eens opbeurend nieuws !!! In elk geval mag het duidelijk zijn dat wij, beter dan wie ook onze gronden kennen en dat het niet in de eerste plaats de mensen van buiten ons gebied moeten zijn die de waarheid in pacht hebben en met het vingertje in de lucht ons de les moeten spellen over wat hier wel of niet waardevol is.