De Zwarte Specht - Nieuwsbrief 36

Woordje van de voorzitter,

Aan al onze leden en sympathisanten,

We zijn met onze vereniging gekomen op een belangrijk scharnierpunt. Willen we een slapende of actieve drukkingsgroep zijn die meespeelt in de besluitvorming? Het antwoord ligt in de eerste plaats bij jullie die onze bestuursgroep moeten motiveren en ondersteunen.

Voor mezelf is het duidelijk dat we als vereniging een belangrijke rol te vervullen hebben in de verdediging van elementaire rechten van eigenaars. Vele aanzien onze eigendommen als maatschappelijk bezit, niet in het minst degenen die alles in het werk stellen om het Nationaal Park te realiseren. Daar bij spreken ze met een dubbele tong: enerzijds laten ze uitschijnen dat overleg nodig is, anderzijds blijkt duidelijk uit hun commentaar in GVA van 20/01 dat we onszelf uitsluiten

als we niet op hun trein stappen. Het is een arrogante houding die ze typeert: ofwel loop je mee met ons idee, ofwel handelen we eenzijdig. Het is een flagrante miskenning van eerlijke inspraak en democratie maar ze hebben nu eenmaal een brede maatschappelijke aanhang, die ze gebruiken om alles te claimen over het hoofd heen van de eigenaars.

Twee dingen zijn belangrijk;

1. Realisatie van een NP houdt volgens de documenten de omzetting in van 75% van het gebied in natuurwaarden van type 4. Dit betekent in duidelijke taal de omzetting in Natuurgebied met alle gevolgen van dien voor de eigenaars. Die rechten komen alsmaar meer onder druk van activisten en politici voor wie deze rechten niet heilig zijn. Erger nog, naar eigen goeddunken willen ze beperkingen opleggen zonder daar iets tegenover te stellen. Ondertussen ontbossen ze op grote schaal hun verworven gronden aan de Kievitvenweg, aan het Staartje van de Liereman en weldra ook aan de Bergstraat, enz. Nergens zien we ook maar enige compensatie. Dàt soort natuurbeheer is alleen maar ingegeven door geldgewin nu de prijs van het hout erg hoog is!

2. Volgens de richtlijnen rond het Natuurpark zal men 200 ha moeten voorstellen om als gesprekspartner te kunnen deelnemen in het overleg. Een duidelijke move om alle tegenstanders uit te sluiten. WE MOETEN ER DUS VOOR ZORGEN EEN COHERENT GEHEEL TE VORMEN DAT AAN DIE VOORWAARDE VOLDOET.

We hebben dus ook een plan om dat te formaliseren. We willen dat doen om vanuit onze vereniging een groep te vormen die zich formeel verenigt om onze belangen gericht te kunnen verdedigen. Zo kunnen ook eigenaars buiten onze gemeente zich betrokken kunnen voelen. De eigenaars hebben op die manier een weg om hun belangen te verdedigen. Door persoonlijk contact met de groepsleden en een actieve communicatie willen we dus stapsgewijs maar doelgericht verder werken. De enquête die we onlangs hebben verspreid was bleek te omslachtig voor onze leden. Daarom kiezen we nu voor een directere aanpak.

Ook landbouwers moeten zich terecht zorgen maken. Men zal ze willen paaien met loze beloften maar in het genoemde persartikel wordt al duidelijk aangegeven dat het NP een middel zou zijn om de stikstofproblematiek aan te pakken en ze hebben duidelijk ook voor hen beperkende maatregelen in het achterhoofd die ze nu niet al te luid gaan verkondigen.

Omwille van dat eigenbelang en profiterend van onwetendheid en onrust in de maatschappij gaan ze alsmaar verder met hun claims op ons bezit. Het populistisch beleid van minister Demir zet alles op scherp. Financiële en politieke belangen zijn voor hun belangrijker dan de democratie. Het principe dat elke Belg gelijk moet zijn voor de wet.

In de voorbije maanden hebben we met onze standpunten in de pers, met spreekrecht in de gemeenteraad, met brieven aan gemeentebesturen, met contacten op de ledenvergadering van Landelijk Vlaanderen te Kortessem, met contacten met advocaat Verbist, best wel actief geweest.

Hopelijk zal ons werk als klokkenluiders resulteren in voorbehoud bij de plannen voor een Nationaal Park.

Natuur en klimaat ZIJN belangrijk maar de wolf, angstgevoelens en natuurtoerisme en persoonlijk belang mogen niet de vehikels zijn om jacht, eigendoms- en gebruiksrechten uit te hollen.

In plaats van bossen te rooien hebben we bos aanplanting voor het oog om iedereen te overtuigen dat we geen dwarsliggers maar bondgenoten kunnen zijn als het spel eerlijk en op gelijke voet gespeeld wordt.

Ten slotte enkele recente ontwikkelingen:

In de drang om het Nationaal Park Taxandria er door te drukken doen de voorstanders momenteel een vinnige actie om het in radio en pers voor te stellen als positief en zonder veel bezwaren. Ze proberen de afkeuring en voorbehoud van Ravels en Arendonk ongedaan te maken. De minder goede beoordeling van het juryrapport willen ze verdoezelen. Dit rapport wijst er op dat er geen coherentie is tussen de verschillende stakeholders. Aan dit beeld hebben we bijgedragen door onze acties.

Daarnaast zijn er bedenkingen rond de grillige afbakening en inderdaad is het gebied zo versnipperd en ingericht dat er moeilijk een coherent geheel van te maken is en zeker niet als men vele betrokkenen moet treffen.

In de besluiten van het rapport staat letterlijk dat de kandidatuur nu NIET naar de shortlist kan. Bij de opsomming van gebieden die NIET aan de voorwaarden voldoen staat ook het NP Taxandria. Laten we dus niet opgegeven om voldoende tegengas te geven!

Gust Sels


Het bestuur van DZS 
Dirk Van Troy : 0474970535 
Gust Sels : 0485332982
Bart Coninckx : 0478883308
 
Met vriendelijke groet,
 
De Zwarte Specht