Het raamakkoord is een initiatief van de Vlaamse regering opgemaakt en ondertekend op 19 september 2011.  Het akkoord is een overeenkomst tussen een heel aantal partners (belangenorganisaties voor natuur en landbouw, overheden zoals de provincie, de betrokken gemeenten, een aantal Vlaamse overheden,...) die in de regio van de Liereman actief zijn op het vlak van landbouw en natuur.  Met het sluiten van de overeenkomst verklaren die partijen zich bereid om samen de knelpunten én de kansen aan te pakken die zich voor landbouw en natuur in het gebied voordoen.  Buiten enkele landbouwers en Natuurpunt is echter geen enkele andere betrokkenen gehoord, ook al zullen zij  wel betrokken zijn bij de mogelijke gevolgen van de uitvoering van het raamakkoord.

Vooreerst wil ik  hierbij - als lid van de milieuraad Oud-Turnhout-  de opmerking geven dat in de milieuraad van Oud-Turnhout het raamakkoord NOOIT op de agenda heeft gestaan!!  Openheid??

Sterker nog,  één van de ondertekenaars van het akkoord (als landbouwer) heeft op de milieuraad van 26 mei 2011 gezegd (op een terloopse opmerking van "er is sprake van een raamakkoord") dat het doel voor de landbouw van deze overeenkomst enkel maar is het verlies voor de landbouw  beperken.  Er is een gevende partij en een eisende partij en Natuurpunt EIST!!  Dat waren zijn woorden....  Op de vraag van de voorzitter van de milieuraad of hij eigenlijk wel achter het akkoord stond was het antwoord resoluut : NEEN!!   

Volgens de VLM is het raamakkoord een principeakkoord tussen de landbouw en Natuurpunt + andere partijen met een taak in de open ruimte.  Dit volgens het principe van "samen over de streep", "gelijk oversteken".  De nadruk ligt op samen-werken in het gebied "Landschap de Liereman" en communiceren in openheid.

Het afgebakende gebied in het raamakkoord "Landschap De Liereman en omgeving" beslaat een oppervlakte van 1630 HA en situeert zich ten noorden van de E34, ten zuiden van het kanaal Dessel-Schoten en tussen Turnhout-Ravels-Arendonk.  Het afgebakende gebied is opgesplist in 2 deelgebieden met name actiegebied 56 (in grote lijnen het gebied tussen het kanaal Dessel-Schoten en de Lage Mierdse Weg en tussen de Steenweg op Ravels  en de Schuurhovendijk-Schuurhovenberg-Draaiboom) en actiegebied 57 (ingrote lijnen tussen de Lage Mierdse weg en het voormalige vliegveld)

Reeds in 2008 besliste de Vlaamse Regering in het kader van de afbakening van het buitengebied (AGNAS) dat :

1. voor het actiegebied 56 de bestemming als landbouwgebied en bosgebied wordt herbevestigd;

2. voor het actiegebied 56 er specifieke maatregelen komen voor de SBZ-V mits overleg en onderzoek naar het landbouwgebruik en de aanwezige bedrijfszetels met de focus op het stimuleren van vrijwillige beheersovereenkomsten;

3. voor het actiegebied 57 er natuurinrichtingswerken worden voorzien voor de hydrologische situatie (grondwater en oppervlaktewater) en natuurwaarden.  Dit alles zonder dat dit ten koste gaat van landbouwactiviteiten in het actiegebied 56.

-> De herbevestiging zal gebeuren wanneer de natuurinrichtingswerken in uitvoering zijn.

-> tegelijkertijd besliste de Vlaamse Regering in 2008 tot de opmaak van een "raamakkoord" inzake landbouwbeleid en natuurontwikkeling voor actiegebieden 56 en 57 met de betrokken partijen in het gebied.

De overleggroep werd samengesteld uit verschillende partijen die een taak hebben in de open ruimte. 

De overleggroep bestaat uit :

  1. Natuurpunt VZW
  2. Boerenbond
  3. Algemeen boerensyndicaat
  4. overheden (gemeente OT, provincie Antwerpen, ANB, departement landbouw en visserij, VLM)
  5. 2 vertegenwoordigers van de minister van leefmilieu, Natuur en Cultur (minister Schauvliege) en van de minister van Economie, Buitenlands Beleid, Landbouw en Plattelandsbeleid (minister Peeters)

 Het Operationeel Uitvoeringsprogramma start op korte termijn volgende uitvoeringsacties op :

1. voor actiegebied 56 : bevestigen agrarische, natuur- en bosbestemming op gewestplannen

2. voor actiegebied 57 : opmaak GRUP voor het versterken van de natuurwaarden via bestemmingswijziging van de niet-groene bestemmingen naar natuurgebied (westelijk deel) en nog nader uit te werken van de verweving tussen landbouw, natuur en bos in het oostelijk deel.

De Vlaamse regering heeft de VLM de opdracht gegeven om te onderzoeken op welke manier dit het best kan aangepakt worden en om de uitvoering van het raamakkoord te coördineren.  Welke opdrachten krijgt de VLM?

  1. Bodemchemisch onderzoek & hydrologische modellering (ism ANB)
  2. landbouwstudie
  3. onderzoek naar de haalbaarheid voor de instelling van natuurinrichting (ism ANB)
  4. studie naar de meest geschikte instrumentenmux (kavelruil, vergoedingen, vrijwillige beheersovereenkomsten,...)
  5. voorzitterschap overleggroep

Dit allemaal op basis van vertrouwen (ten opzichte van alle andere spelers in het gebied ???), openheid en dialoog.